Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 24.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte naturlig utløste flakskred ventes. Faren opprettholdes så lenge det regner. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Det ligger an til en skikkelig runde med fukting av snødekket i forbindelse med mildvær og regn høyt til fjells.

På de aller høyeste toppene vil snø i kombinasjon med vind legge opp ferske ustabile fokksnøflak. Naturlig utløste skred kan forekomme i de områdene som får mest snø.

Under mildværsgrensa vil regn medføre svekking av svake lag dypere i snødekket, og det ventes naturlig utløste våte flakskred. Skredfaren vil variere med utbredelsen til vedvarende svake lag. Det vil også være fare for våte løssnøskred i bratte heng.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 23 februar 2021

Siden helga har kraftig vind fra sørøst flyttet snøen inn i leområder. Mandag kom det 20 cm nysnø ved Vågan. Noen steder er snøoverflaten vindpakket, men det finnes også mye flak og løs snø.

Noen steder ligger fokksnø opppå et vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Det er også vedvarende svake lag av begerkrystaller og kantkorn lenger ned i snødekket, og ved bakken.

Det er ikke rapportert om skred de siste tre dagene, men forrige uke gikk det både fjernutløste og naturlig utløste skred i regionen.

Observasjoner tyder på at kantkornlaget ved bakken er godt utviklet og det mest aktuelle skredproblemet i lavereliggende terreng.


Fjellvær

Tirsdag 23 februar 2021

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 24 februar 2021

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om formiddagen. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS