Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 10.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder, særlig i vestlige del av regionen. Skred kan gå naturlig. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ligger ferske fokksnøflak i leheng for vinden, særlig i nord- og østvendte heng. Skred kan bli store og gå naturlig.

Skredfaren er størst i vestlige del av regionen der det kommer mest nedbør.

Stigende temperatur til kvelden kan bidra til å svekke snødekket. Det kan også føre til at små våte løssnøskred går naturlig.

Vedvarende svakt lag i bunnen av snødekket er stort sett vanskelig å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.02.2023

Fra tregrensen og oppover ligger det vindtransportert snø, særlig i heng vendt mot nordøst og øst. Flakene veksler fra å være myke til harde. Snøen er noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket er høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye. Stedvis ligger det rim som har blitt snødd ned og kan danne et svakt lag.

Fokksnø kan stedvis ligge på svakt lag av rim. Utbredelsen av rimlaget er noe usikkert.

Torsdag formiddag blåser det sørvest liten til full storm på Juvvasshøe 1894 moh.

Fjellvær, 09.02.2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 10.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om kvelden. Stiv kuling fra vest, endring til sterk kuling fra vest. -15 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS