Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 08.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med fokksnø. Overflaterim kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Sterk vind fra sørvest vil flytte snø og danne ferske fokksnøflak i leheng. Disse kan være lette å løse ut. Eldre fokksnøflak kan stedvis ligge på et svakt lag av rim som kan gjøre dem svært lette å løse ut.

Vedvarende svakt lag i bunnen av snødekket er stort sett vanskelig å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svakt lag i snødekket øker med høyden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 07.02.2023

Fra tregrensen og oppover ligger det vindtransportert snø, særlig i heng vendt mot nordøst og øst. Flakene veksler fra å være myke til harde. I skogen ligger det tørr løssnø. Snøen er noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket er høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye. Stedvis ligger det rim som har blitt snødd ned og kan danne et svakt lag.

Det har blitt meldt om noen små naturlig utløste skred som trolig har blitt utløst i løpet av lørdag eller søndag.

Mandag ble det meldt om kraftige drønn i snøen i området nær Lom. Disse var særlig markante over 1300 m.
Lørdag morgen ble det meldt om rim på hardt underlag i Vågå. Rimen kan nå stedvis ligge under fokksnø.

Fjellvær, 07.02.2023

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til tirsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -7 °C til -2 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig i vestlige deler av regionen.

Fjellvær, 08.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS