Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med fersk fokksnø. Overflaterim kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Vind fra vest og senere sørvest sammen med litt nysnø og mye eldre snø tilgjengelig for transport vil danne ferske fokksnøflak i hovedsaklig østlige og nordøstlige heng. Utover dagen kan flakene bli store og være svært lett å løse ut - spesielt om de har lagt seg på oveflaterim. Det ventes økt skredfare.

Vedvarende svake lag i bunnen av snødekket er stort sett svært vanskelig å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svake lag i snødekket øker med høyden over havet.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Snøoverflaten preges av nysnø som har kommet tirsdag-onsdag denne uka med en vestlig vindretning. Det ligger vindtransportert snø i østlige heng. Ellers er snøen noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Det ligger overflaterim mange steder. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket kan være høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye.

Torsdag formiddag løste skiløper ut et lite skred i innblåst fokksnø i Vang.

Torsdag ettermiddag ble det meldt om mye(10-30 cm) tørr løssnø i både Lom og i Skjåk.

Fjellvær, 03.02.2023

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -13 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen.

Fjellvær, 04.02.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -16 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS