Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 20.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I høyfjellet er vedvarende svake lag hovedproblemet. Temperaturøkning på dagtid gjør det lettere å løse ut løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det er stedvis dannet et vedvarende svakt lag høyt i snødekket over 1800 moh som har resultert i flere skred de siste dagene. Du finner dette svake laget mellom fokksnøen og gammel skare i terreng over 1800 moh. Det er usikkerhet hvor utbredt dette laget er og dermed må skikjørere være ekstra forsiktig der det er fokksnøflak i bratt terreng. Fjernutløsning mulig! Om sola titter fram vil det føre til en økt oppvarming av snøoverflaten. Det vil være lett for skikjørere å løse ut mindre våte løssnøskred i bratt terreng. Delvis oppklarning natt til torsdag gir mulighet for lokal nattefrost over 1400 moh i regionen. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av de siste dagers høye temperaturer og sol. I nordvendte heng høyt til fjells kan det fortsatt være vinterlige forhold. Det falt en hel del nysnø i forrige uke, som nå er mer kompakt og på vei til å bli omvandlet til smelteformer. Det gamle snødekket under forrige ukes nysnø består generelt av godt rundende smelteformer. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det rapporteres om flekkvise funn av kantkorn mellom skarelag og snøen som er kommet siste uka over 1800 moh. Dette laget ligger høyt i snødekket og gir tydelige faretegn som drønn. Det er også mulig å fjernutløse skred om man treffer på dette svake laget. Det finnes kantkornlag ved bakken over ca 1700 moh, men det skal svært mye til for å påvirke dette og det regnes derfor ikke som noe aktivt skredproblem nå.

Det har vært flere skiløperutløste skred i Jotunheimen de siste dagene, da i hovedsak høyt til fjells og tilknyttet den siste snøen fra forrige uke. Det ble fjernutløst to skred (str 3. - stor) i området rundt Smørstabbtindan på 17.mai. Sol og høye temperaturer har løst ut mange små og middels store våte skred i lavlandet.

Fjellvær, 19.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -2 °C til 6 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -6 °C til 8 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen. Utrygt for byger.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS