Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 18.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I høyfjellet er vedvarende svake lag hovedproblemet. Temperaturøkning på dagtid gjør det lettere å løse ut løssnøskred. Mest utsatt i Vest-Jotunheimen.

Skredfarevurdering

Om sola titter fram vil snøen fort bli svært våt som gjør at den er lett å løse ut for en skikjører. Man kan ikke utelukke at sol og varme løser ut et og annet vått skred Over 1800 moh er det stedvis dannet kantkorn høyt i snødekket. Du finner dette svake laget mellom fokksnøen og gammel skare. Skikjørere kan løse ut skred i områder der det er et velutviklet svakt lag under fokksnøen. Utbredelsen av dette laget er noe usikker. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind fra siste dager preger snøoverflaten i høyfjellet, snødekket under dette består generelt av smelteformer. I nordvendte sider høyt til fjells er snødekket fortsatt vinterlig. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det rapporteres om flekkvise funn av kantkorn mellom skarelag og snøen som er kommet siste uka over 1800 moh. Dette laget ligger høyt i snødekket og gir tydelige faretegn som drønn. Det finnes kantkornlag ved bakken over ca 1700 moh, men dette skal svært mye til å påvirke og regnes derfor ikke som noe aktivt skredproblem nå.

Ett glideskred og noen små våte løssnøskred observert i bratt sydside ved Juvfonne søndag. Flere skred mindre observert både mandag og tirsdag.

Fjellvær, 17.05.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -12 °C til 6 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fjellvær, 18.05.2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørvest. -8 °C til 8 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Forbigående frisk bris midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS