Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 16.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Våte løssnøskred er problemet der sola varmer opp nysnøen. Fokksnø kan være et problem i høyfjellet. Mest utsatt i Vest-Jotunheimen.

Skredfarevurdering

Faren for våte løssnøskred øker i solsider og der snøen blir våt og myk. I høyfjellet ventes det nå at fokksnøflak har stabilisert seg og at det skal stor belastning til for å løse skred i disse. Skredfaren varierer gjennom døgnet. Den vil være lavest om morgenen etter klarvær og nattefrost, men øke utover dagen som følge av sol og varme som svekker snødekket. Skredfaren er størst i vestre deler av regionen som har fått mest nysnø siste uken. Hold avstand til alle skavler. Glideskred kan løsne der det ligger snø på bratte sva.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind fra siste dager preger snøoverflaten i høyfjellet, snødekket under dette består generelt av smelteformer. I nordvendte sider høyt til fjells er snødekket fortsatt vinterlig. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det finnes kantkornlag ved bakken over ca 1700 moh, men dette skal svært mye til å påvirke og regnes derfor ikke som noe aktivt skredproblem nå.

Ett glideskred og noen små våte løssnøskred observert i bratt sydside ved Juvfonne søndag.

Observasjoner fra 1900 moh rundt Juvvass søndag, viser til fersk fokksnø med god stabilitet.

Fjellvær, 15.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Minkende skydekke om ettermiddagen.

Fjellvær, 16.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -10 °C til 3 °C på 1800 moh. Klarvær. Bris av skiftende retning

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS