Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Mulighet for våte skred under mildværsgrensen.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen vil det kunne dannes myke fokksnøflak i lesider. Her kan det være mulig for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Vestlige delen av regionen er nok mest utsatt der det ventes mest nedbør. Lavere ned vil varme og regn kunne svekke bindinger i snødekket og gi våte skred. Vær oppmerksom på glidesprekker og skavlbrudd.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er generelt preget av smelteformer. I nordvendte sider høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder kan hende overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket høyt til fjells. Observasjoner fra Hurrungane og Leirdalen siste par dager tyder på at det kan være mulig å påvirke, særlig høy ttil fjells der snøen i mindre grad er påvirket av varme.

De siste dagene har temperaturen variert med varme i fjellet og påfølgende nattefrost. Hvor høyt varmen har gått har variert. Søndag gikk plussgradene opp til ca 1400-1500 moh. Søndag ble det meldt om drønn og skytende sprekker i fersk fokksnøflak på ca 1900 moh i Hurrungane. Sannsynligvis et svakt lag med kantkorn som kollapset. Nysnøgrense ble søndag meldt til ca 1600moh.

Fjellvær, 09.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i vest.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS