Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 09.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom på fare for våte skred i solutsatte heng og der det ligger flak av tørr fokksnø høyt til fjells. Unngå områder under glidesprekker og skavler.

Skredfarevurdering

Smeltefrysesykluser gjennom døgnet vil stabilisere snødekket. På dagtid vil oppvarming kunne gi våte løssnøskred i bratte fjellsider. Det kan være mulig å finne lommer med fokksnø høyt til fjells.
Vær oppmerksom på glidesprekker og skavlbrudd.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.05.2022

Snødekket er generelt preget av smelteformer. I nordvendte sider høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder kan hende overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn/smeltekant i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger og at det er vanskelig å påvirke siden det er "låst" under hardere snø.

Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, dekket av hard og bærende snø, anses ikke som et skredproblem per nå.

Lørdag gikk mildvær opp til ca 1100-1200moh. Natt til søndag var det nattefrost.
Lørdag ble det meldt om drønn i fersk fokksnøflak på ca 1900 moh i Hurrungane. Sannsynligvis et svakt lag med kantkorn som kollapset.
Nysnøgrense ble lørdag meldt til ca 1600moh.

Fjellvær, 08.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS