Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 18.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og oppvarming av snøoverflaten gir risiko for våte løssnø-og flakskred. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Soloppvarming vil svekke bindinger i øvre del av snødekket og kunne gi våte løssnøskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd. Lave nattetemperaturer gjør at dette skredproblemet er mindre tidlig på dagen og øker utover dagen.
Fortsatt kan vedvarende svakt lag med kantkorn under fokksnø lokalt være et skredproblem.
Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønn i snødekket. Det oppfordres til ferdsel utenom skredterreng med gode sikkerhetsmarginer til utløpsområder.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. april 2022

Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Fokksnøen i leområder ligger i hovedsak på et hardt og bærende skarelag. Det er økende mengde innblåst fokksnø lenger vest i regionen.

Det er tidligere funnet aktive kantkorn under den gamle fokksnøen høyt i snødekket som viser god evne til bruddforplantning. Observasjoner siste dagene tyder på at dette svake laget nå kan ha mindre utstrekning, men fortsatt meldes det om drønn i snødekket.
Det finnes også lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av harde og bærende skarelag og blir nå ikke vurdert som et aktivt skredproblem.

De siste dagene er det observert flere mindre skred som er løst ut av soloppvarming.
Fredag ble det observert et naturlig str. 2 flakskred nær Strynefjellet som løsnet på svakt lag nede i snødekket.

Lørdag ble det observert drønn over stort område på 1700 moh på nordvestsiden av Fanaråken. Det er for tiden store temperaturforskjeller gjennom døgnet med plussgrader høyt til fjells på dagen med påfølgende nattefrost i hele regionen.

Fjellvær

Søndag 17. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -10 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Plussgrader til topps.

Mandag 18. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -9 °C til 4 °C på 1800 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS