Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 17.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Skredfaren er størt første dal av dagen. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Skredfaren opprettholdes på formiddagen med fare for store naturlig utløste skred. På ettermiddagen når nedbør og vind avtar vil faren for naturlig utløste skred bli mindre. Stedvis er det fare for at også skred løsner på dype vedvarende svake lag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av nysnø og vind de siste dagene. Stedvis finnes det store fokksnøflak mens vindutsatte plasser er avblåst. Under siste fokksnø er det gamle snødekket hardt og stabilt opp til ca. 1200-1300 moh, etter at Gyda herjet. På de høyeste toppene (over ca 1300 moh) har de store nedbørmengdene kommet som snø og det vil ligge store fokksnøansamlinger i leområder, særlig mot Ø.

Før Gyda fantes det vedvarende svake lag av kantkorn under skare og langs bakken. I høyden er disse lagene fortsatt aktive.

Lørdag gikk det naturlig utløst skred i østvendt heng på fjellet Kyrkja i Lom og det ble fjernutløst et middels stort snøskred i Lemoensjøen Alpinsenter på ca.1250 moh, som løsnet ned til bakken. Samme sted ble det observert drønn.

Fjellvær, 16.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til søndag. Sterk kuling fra vest, endring til storm fra nordvest om kvelden. -13 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet. Kraftig lavtrykk passerer om kvelden.

Fjellvær, 17.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Liten storm fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS