Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 02.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Enkelte store skred kan løsne av seg selv når sola står på. For en person vil det være lett å løse ut store skred i fersk snø, også fra avstand.

Skredfarevurdering

Været vil roe seg, og solen vil komme frem mange steder. Snødekket har fått en heftig omgang snø de siste dagene og trenger tid å tilpasse seg. Der sola tar kan enkelte store skred løsne av seg selv i lunt, sørvendt terreng. Mindre naturlig utløste løssnøskred kan også løse ut store flakskred i den ferske snøen.

For en person vil det være lett å løse ut skred i den ferske snøen fra de siste dagene, og skred kan bli store. Skred kan løses ut fra avstand. Vi anbefaler derfor å unngå ferdsel i eller nært skredterreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 01.04.2023

Det har lørdag morgen mange steder kommet 40 cm nysnø siden torsdag. Nysnøen kom sammen med stiv kuling til liten storm fra nordvest. I leheng ligger det store mengder fokksnø. Store vindhull, skavler og fonner tyder på vindtransport av snø de siste dagene. Under skoggrensen ligger det også store snømengder. I lavlandet er nysnøen er tung og fuktig.

Det har vært observert svekkelse i overflaten noen steder i regionen før været kom inn. I sørvendte heng var det kantkorn under solskare, i øst-nord-vest lå det små kantkorn rett i overflaten som er nå dypt begravd. Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning før uværet.

Lørdag er det observert et stort skred på Halvorsfjellet i Nordkjosbotn.

Fredag kveld er det observert kraftig drønn der det har vært pålagring av snø, både i skogen og i overgang mellom myk og hard fokksnø.

Fjellvær, 01.04.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.04.2023

Oppholdsvær. Bris fra vest, endring til bris fra sør om kvelden. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS