Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 30.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder.

Skredfarevurdering

Snøfall og vind vil legge opp fokksnøflak i leformasjoner. Disse vil være lette å løse ut. Fjernutløsing og skred som løsner av seg selv er mulig der det kommer som mest snø. Dette skyldes at snøen kan legge seg på et svakt lag av kantkorn som har blitt dannet i løssnøen i det fine kalde været den siste tiden.

Det finnes vedvarende svakt lag dypt i snødekket men det blir ikke regnet som aktivt skredproblem nå etter lang tid uten skred eller faretegn.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Over tregrensen finst det vindpåvirket snø av forskjellig hardhet, men det finst også områder med løssnø. Vestvendte heng virker ha fått mest mest vind, og i N og Ø er det løsere snø.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn. Det kan likevel ikke utelukkes at de kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt eller med veldig stor tilleggsbelastning.

I sørvendte heng er det trolig kantkorn under solskare.

Fjellvær, 29.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -27 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Fjellvær, 30.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til sterk kuling fra nordvest om kvelden. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS