Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Litt vindøkning og nysnø kan gi ustabile forhold i enkelte bratte heng. Enkelte steder kan også et svakt lag av kantkorn ved bakken påvirkes.

Skredfarevurdering

Nysnø og vindtransport av snø gjennom dagen vil samle fokksnø i leområder. Du kan løse ut skred i fokksnøen mens det snør og blåser og den første tiden etter. Om fokksnøen legger seg over rim- og kantkornlag høyt i snødekket, vil dette skredproblemet vare over lenger tid.

Enkelte steder er det fortsatt mulig å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket, og skredene kan bli store. Det er mulig å løsne skred fra avstand (fjernutløsning) på dette laget. Det er vanskelig å vite hvor problemet er.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Pga. kulde har det mange steder dannet seg rim i overflaten. De siste dager har det vært rolig vindforhold og mange steder ligger det løs snø eller lett bundet snø i overflaten, også i fjellet. Løssnøen i overflaten ligger over et skarelag. Skarelaget ble dannet etter mildværet 27.01 og finnes i skogen og godt over tregrensa.

Observasjon fra senest 1. februar viste at det fortsatt er vedvarende svake lag i snøen.

Pga. kulde og høy temperaturgradient kan det ha vært begynnende kantkorndannelse rundt skarelaget fra mildværet 27.01. Dette er foreløpig ikke observert som et skredproblem, men egenskaper og eventuell utbredelse bør følges med på.

Onsdag ble det observert flere store skred ved Koievassdalen ved Altevann.

Fjellvær, 03.02.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.02.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS