Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes også områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Synkende temperatur fører til at snødekket vil stabiliseres under mildværsgrensa fra fredag, og faren for våte skred er avtagende. Høyere til fjells vil det være noe pålagring av fokksnø i leheng først på dagen, og middels store skred kan fortsatt løsne naturlig.
Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok (f.eks. ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan det også gå naturlig utløste store skred på dette laget noen få steder. Fjernutløsning på dette laget kan fortsatt være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Fredag er det et nytt mildvær på vei inn i regionen med regn til godt over tregrensa. Tidligere denne uka har det vært en god del snøbyger med kraftig vind, og dette har ført til ferske fokksnøflak flere steder. Fokksnøen varierer i tykkelse og hardhet, og særlig rundt tregrensa finnes det mykere partier. I skogen har det stedvis vært mye løssnø og på fjellet finnes det fortsatt partier som er avblåst.

Observasjon fra tirsdag viser at svake lag av kantkorn dypt i snødekket fortsatt er intakt på 450 moh. Mange steder er det trolig vanskelig å påvirke, siden det ligger under tykke lag av hard fokksnø. Men store skred i naboregionen Lyngen tyder på at det kan være mulig ved stor pålagring høyt til fjells.

Fjellvær, 27.01.2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvestlige delen.

Fjellvær, 28.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Frisk bris fra sørvest. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS