Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Høyere til fjells vil det legge seg opp ustabile nysnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Snøværet fortsetter på fjellet og vinden tar seg opp utpå dagen. Dette vil føre til stor transport av fokksnø inn i leområder. Der hvor pålagringen er størst forventes skred å løsne av seg selv og enkelte kan bli store. Det ventes spesielt mye nedbør i sørvestlige del av regionen, skredfaren forventes å være størst her.

Stigende temperatur og regn i lavlandet vil svekke nysnøen fra de siste dagene. Våte skred er forventet å løsne av seg selv der det er opphopning av vann på skarelag fra søndag.

Dypere i snødekket finnes det også et vedvarende svakt lag av kantkorn. Mange steder er det trolig vanskelig å påvirke da det ligger under tykke lag av hard fokksnø. Ta likevel høyde for denne usikkerheten, skred som løsner i fokksnøen vil potensielt kunne utløse større skred på dette laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær på søndag og mandag gjorde snødekket vått opp til cirka 700moh. Snøbyger og kraftig vind siden da gjør at det har lagt seg tørrere nysnø over dette i fjellet. Før helgen var det over skoggrensa mye hardt og avblåst.

Observasjon fra tirsdag viser at svake lag av kantkorn dypt i snødekket fortsatt er intakt på 450 moh. Mange steder er det trolig vanskelig å påvirke da det ligger under tykke lag av hard fokksnø. Men enkelte store skred i naboregionen tidlig i uken kan bety at mildværet har aktivert svake lag nær bakken noen steder.

Forrige uke ble det observert et begynnende kantkornlag rundt et skarelag høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvestlige delen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS