Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Naturlige skred ventes og det finnes svake lag i snødekket. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Onsdag starter mildt, men utover dagen blir det lavere snøgrense og snøbyger. På de mest utsatte steder sør i regionen hvor pålagring av fokksnø er størst, vil store skred kunne løsne av seg selv.

Dypere i snødekket finnes det også et vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø. Vær likevel forsiktig høyt til fjells, enkelte steder kan man potensielt fjernutløse store skred på dette laget.

Lavere i terrenget har mildvær de siste dagene gjennomfuktet snødekket og det forventes å ta unna regn som kan komme på natten.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær på søndag og mandag gjorde snødekket vått opp til cirka 700moh. Snøbyger og kraftig vind siden da gjør at det trolig har lagt seg tørrere nysnø over dette i fjellet. Før helgen var det over skoggrensa mye hardt og avblåst.

Fra desember/november finnes det vedvarende svake kantkornlag ved bakken og dypt i snødekket. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø. Forrige uke ble det observert et begynnende kantkornlag rundt et skarelag høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.

Fjellvær, 24.01.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis sterk kuling

Fjellvær, 25.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Synkende snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS