Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 18.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig der det ligger ferske nysnøflak i høyden. I nysnøen kan det også gå middels store løssnøskred hvis sola titter frem.

Skredfarevurdering

Roligere vær gir fokksnøflakene tid til å stabilisere seg, men der solen titter frem kan det gå både flakskred og løssnøskred i nysnøen. Høyt til fjells kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet de siste ukene. Laget vil generelt være vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. I lavlandet kan det fortsatt være lett å løse ut små løssnøskred i bratt terreng med våt, løs, snø. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Siste dager har det snødd og blåst en del i fjellet. Før dette var snøoverflaten våt og fuktet høyt opp, noen steder gjenfryst til skare, og det gamle snødekket var isotermt opp til ca 700-800 moh.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger mange steder dypt eller er blitt fuktet av mildværet siste uker. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 17.05.2022

12-15 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarner opp utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS