Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 17.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Ustabile nysnøflak i leområder er hovedproblemet. Våte løssnøskred vil være mulig å løse ut i bratte heng med våt, løs snø.

Skredfarevurdering

Nysnø sammen med vind vil fra ettermiddagen legge opp ferske fokksnøflak i høyden. Disse vil stabiliseres raskt, men helt ferske flak kan være lette å løse ut. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig og snødekket mer komplekst, spesielt på grunn av vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet de siste ukene. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Skred kan bli store. I lavlandet kan det fortsatt være lett å løse ut små løssnøskred i bratt terreng med våt, løs, snø. Særlig på kvelden når temperaturen øker. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og stigende temperaturer den siste uka har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Snødekket virker å være isotermt opp til ca 800 moh. På nasjonaldagen vil det legge seg nysnø et godt stykke ned i fjellsidene.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger mange steder dypt. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 16.05.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til mandag. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Snøgrensen synker til havnivå i løpet av ettermiddagen.

Fjellvær, 17.05.2022

12-15 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS