Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavere høyder. I høyden kan det finnes områder med nysnø og vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Fortsatt litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det være lett å løse ut skred i bratt terreng. I høyden er forholdene mer vinterlig og snødekket mer komplekst, spesielt på grunn av vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet de siste ukene. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Skred kan bli store. I høyden kan det også danne seg ferske nysnøflak. Nysnøflak vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 10.05.2022

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Regn og stigende temperaturer fra mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger mange steder dypt. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke.

I snøprofiler ved Altevann søndag var kantkorn fuktig og nedbrutt på ca. 600 moh, men fortsatt tørt og inntakt på snøprofil på ca. 1000 moh.

Tirsdag ble det observert bruddkant og avsetninger etter et stort skred i nærheten av Spanstinden på ca. 1100 - 1200 moh.

Nedbørsdøgnet frem til tirsdag kl. 7 ble ble det målt 9 mm i Tamokdalen og 6 mm i Bardufoss.

Fjellvær, 10.05.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 11.05.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst, endring til bris fra nordvest om kvelden. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS