Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mildværsgrensen kryper litt oppover og det kan gå enkelte naturlig utløste våte skred. I høyden kan det finnes områder med nysnø og vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred i bratt terreng. I høyden er snødekket mer komplekst på grunn av vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet den siste tiden. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Skred kan bli store. Høyt til fjells kan det også danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer mandag og tirsdag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger nå under mye nysnø. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke. I snøprofiler ved Altevann søndag var kantkorn fuktig og nedbrutt på ca. 600 moh, men fortsatt tørt og inntakt på snøprofil på ca. 1000 moh.

Nedbørsdøgnet frem til mandag kl. 7 ble ble det målt 5 mm i Tamokdalen og 2 mm i Bardufoss.

Fjellvær, 09.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS