Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 03.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kraftig nordavind mandag kveld og deler av tirsdag kombinert med snøbyger gir fortsatt pålagring og ferske fokksnøflak flere steder. Hardheten og utbredelsen på flakene vil variere med hvor vindutsatt terrenget er.
Der sola får tak, kan det gå naturlige løssnøskred.
Vær oppmerksom på at lokalt kan det finnes et vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette kan gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Gode vurderinger og trygge veivalg er viktig!

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 02.05.2022

Det har kommet en del nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet mellom 40-50 cm i løpet av den siste uka. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Hardheten og utbredelsen på fokksnøen varierer fra myke til harde flak ettersom hvor vindutsatt det har vært. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høye temperaturgradienter i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt kan ha dannet seg et svakt lag med kantkorn.
Dette er observert noen steder, men utviklingen virker å gå sakte og kornstørrelsen er generelt liten.

Fjellvær, 02.05.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Bris fra nord, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen.

Fjellvær, 03.05.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis liten kuling.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS