Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 01.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden.

Skredfarevurdering

Fortsatt vil ferske fokksnøflak være det dominerende skredproblemet og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Med skiftende vindretning vil skredproblemet finnes i mange fjellsider.
Relativt gunstige temperaturer vil nok bidra til at fokksnøen raskt stabiliserer seg mange steder, særlig i lavereliggende områder. Høyere til fjells tar stabiliseringen lenger tid, slik at her kan det være lettere å løse ut skred.
Vær oppmerksom på at lokalt kan det finnes vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette vil gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet en del nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 30-40 cm i løpet av de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Hardheten og utbredelsen på fokksnøen varierer fra myke til harde flak ettersom hvor vindutsatt det har vært. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høye temperaturgradienter i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt har dannet seg svakt lag med kantkorn, men foreløpig virker ikke dette veldig aktivt.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS