Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 27.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning og nysnø fører til økende skredfare om kvelden. Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Ny vindøkning om ettermiddagen og stadig påfyll av nysnø fører til økende utbredelse av og størrelse på de ferske fokksnøflakene. Disse vil det være lett for en skikjører å løse ut, og det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Skredfaren vil være størst om kvelden i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene.

Det kan fortsatt finnes svake lag dypere i snødekket, men disse har i det siste virket lite potente og vanskelige å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 26 april 2022

Med synkende temperatur har det kommet nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det gamle snødekket er nå fuktig eller gjenfryst.

Over mildværskaren fra mars ligger det et lag av kantkorn, som mange steder nå er smelteomvandlet. Man må trolig høyt til fjells for å finne steder der dette laget fortsatt er intakt.
Forrige uke ble det også observert et svakt lag i snøpakken ned mot bakken, men dette er det lite sannsynlig at man klarer påvirke.

Søndag ble det observert flere små og noen middels store løssnøskred i området fra Nordkjosbotn til Tamokdalen. Disse har trolig gått lørdag eller tidligere i forrige uke.

Mandag ble det observert stor temperaturgradient mellom den tørre nysnøen og det gamle, fuktige snødekket. Dette kan gi grobunn for ny rask kantkorndannelse høyt i snødekket.

Fjellvær, tirsdag 26 april 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Onsdag 27 april 2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS