Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 27.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold gir fokksnøflakene mulighet til å stabilisere seg videre, men noen plasser kan det fortsatt være lett å løse ut snøskred. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en skuter. Da kan skred bli svært store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

I lavlandet har helgens mildvær fuktet snøen. I starten av uken kom det 30-40 cm nysnø. Over skoggrensen har vind og snø skapt et varierende snødekke, rygger og utsatte formasjoner er avblåste ned på hard snø, men leformasjoner har mye løs snø som kan flyttes om vinden øker.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Både rundt mildværsskare fra forrige uke, og dypere i snødekket. Observasjoner som drønn i snøen og svært store skred forrige uke bekrefter at kantkornlag dypt i snødekket har godt potensiale til bruddforplantning når det først bryter. Helgens mildvær og regn kan ha stabilisert noe av kantkornet i lavlandet, men i høyden vil det fortsatte være tilstede.

Fjellvær, 26.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nordøst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS