Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 20.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning og snøbyger vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Etter flere dager med mye nedbør og vind har det nå blitt dannet store flak med fokksnø i høyden over mildværsgrensen som var på rundt 800 moh onsdag. Disse flakene vil fortsatt kunne trenge tid på å stabiliseres, Det ventes også ytterligere nedbør og vind som vil danne nye flak med ustabil fokksnø også lavere i terrenget. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket. Dette kan i enkelte heng føre til svært store naturlig utløste skred. Bygevær vil gi store lokale variasjoner i nedbør og vindstyrke. Områder som er mest utsatt vil få størst skredfare.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Lokalt har det kommet svært mye nedbør den siste tiden. I lavlandet er snødekket gjennomfuktet etter mildværet tirsdag og onsdag formiddag. I fjellet har kraftig vind og snøvær ført til en svært vindpåvirket snøoverflate på utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen og det har også gått flere skred den siste tiden. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Lørdag ble det fjernutløst skred rundt skoggrensen. Dette har trolig gått på kantkorn i nedre del av snøpakken. Søndag var det flere store naturlig utløste skred i Tamokdalen.

Fjellvær, 19.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -9 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS