Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 19.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Fortsatt fare for store våte naturlig utløste flakskred først på dagen. Unngå utløpsområder for skred. Fare for tørre skred øker utover dagen.

Skredfarevurdering

Temperaturen ser nå ut til å synke raskt onsdag, så det meste av nedbøren kommer som snø i kombinasjon med kuling fra vest. Det vil bygge seg opp store fokksnøflak i øst-vendte lesider. Over ca. 800 moh hvor mildværet ikke tok på tirsdag, kan skredene bli større pga store mengder med snø de siste dagene. Selv om temperaturen synker onsdag vil det kunne fortsatt gå noen store våte naturlig utløste skred utover dagen. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lokalt har det kommet svært mye nedbør den siste tiden, sterk vind og store variasjoner i temperatur. Søndag og mandag var det snø til havnivå i kombinasjon med kuling. Tirsdag forventet regn opp til ca.800 moh.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen og det har også gått flere skred den siste tiden. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Lørdag ble det fjernutløst skred rundt skoggrensen. Dette har trolig gått på kantkorn i nedre del av snøpakken. Søndag var det flere store naturlig utløste skred i Tamokdalen.

Fjellvær, 18.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Stiv kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 19.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -9 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS