Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 15.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Bygevær fra nordvest og kontinuerlig påfyll av snø opprettholder skredfaren. Det dannes ustabil fokksnø og skred kan løsne av seg selv og bli store.

Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Sent om kvelden vil temperaturene gradvis stige og nedbør gradvis gå over til regn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Fredag 14 januar 2022

Fra tidlig denne uka har vinden stått på i regionen og flyttet snø inn i nordøst- og østvendte heng. Før vinden begynte å ta var det mye løssnø vest i regionen.

Onsdag har mildvær fuktet snødekke opp til ca 400moh.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Tirsdag ble det løst ut et lite flakskred i NV-vendt heng ved Kalvhauet.

Fredag er det observert flere drønn i snøen i regionen.

Fjellvær

Fredag 14 januar 2022

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest. -9 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 15 januar 2022

18 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Stiv kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om formiddagen før vinden dreier til kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS