Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 13.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Det er ventet fortsatt mye nedbør, men synkende temperaturer og noe minkende vind. Det nye påfyllet av snø kommer på allerede store snømengder, og det kan det fortsatt løses ut skred naturlig. Disse skredene kan bli store.

Tidlig på morgen kan det fortsatt være lett å løse ut våte skred i lavlandet, men dette vil utover dagen fryse mer til og stabilisere seg.

Selv om det skal endel til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 12.01.2022

Fra tidlig denne uka har vinden stått på i regionen og flyttet snø inn i nordøstvendte heng. Før vinden begynte å ta var det mye løssnø vest i regionen.

Onsdag har mildvær fuktet snødekke opp til ca 400moh.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Tirsdag ble det løst ut et lite flakskred i NV-vendt heng ved Kalvhauet.

Fjellvær, 12.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 13.01.2022

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Liten kuling fra vest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS