Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 08.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løses ut i fersk fokksnø og potensielt på vedvarende svake lag. Dette er lettest der snøoverflaten er myk og/eller snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løses ut i fersk fokksnø og på vedvarende svake lag. Fokksnøflak finnes nå i mange himmelretninger. Det skal noe mer til for å løse ut skred i de nå, men det er fremdeles mulig siden stabiliseringen går sakte i det kalde været. Vedvarende svake lag har generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida siden det mange steder ligger under harde fokksnøflak. Men der det er mykere snø, som t.d. rundt skoggrensen, er dette lettere. Om lagene blir påvirket kan skred løses ut fra avstand og bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 07.01.2022

Sterk vind fra skiftende retning har siden søndag transportert og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst, er det hard vindpåvirket snø over skoggrensa. Under snøgrensa er det fremdeles mye ubunden snø.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen.

Fredag er det kaldt, klart og lite vind.

Fjellvær, 07.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -24 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 08.01.2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra vest om formiddagen. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS