Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 07.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Det er lettast der snøoverflata er mjuk og/eller snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Fokksnøflak finnast no i mange himmelretningar, sidan det har vore sterk vind frå skiftande retning heile veka. Det skal gjerne noko meir til for å påverke flaka no, men det er framleis mogleg sidan stabiliseringa går sakte i det kalde vêret. Vedvarande svake lag har generelt vore vanskeleg å påverke den siste tida, sidan det mange stadar ligg under harde fokksnøflak. Men der det er mjukare snø, som t.d. rundt trengrensa, er dette lettare. Om laga blir påverka kan skred løysast ut frå avstand og bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Der det ikkje er avblåst, er det hard vindpåverka snø over skoggrensa. Under snøgrensa er det framleis mykje ubunden snø.

Djupare i snødekke finnast det vedvarande svake lag. Generelt har desse vore vanskeleg å påverka den siste tida, men nokre stadar er det likevel observert drønn i snøen.

Fjellvær, 06.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nord, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -24 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS