Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Rolig og kaldt vær gir liten endring i skredfaren. Små fokksnøflak fra torsdag kan fortsatt være lette å løse ut grunnet det kalde været og at de mange steder ligger på svak snø fra tidligere kuldeperiode.

I et belte fra 200 moh og opp mot 400-600 moh kan det finnes svake lag av kantkorn rundt et skarelag høyt opp i snødekket. Det er og observert lommer med nedføyket overflaterim noen steder i regionen. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt disse lagene, men hvis du får drønn er dette et tydelig tegn på at et svakt lag er til stede og aktivt. Fjernutløsing vil da være mulig, og skred kan ta med seg all snø som kommet siden midten av desember.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket høyere opp i fjellet. Det er ikke alle steder du klarer å påvirke kantkornlaget og løse ut skred, men om du klarer det kan skredene bli store. Vær obs på at skred kan fjernutløses, så det er fremdeles grunn til å ferdes med varsomhet i skredterreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Torsdag 30 desember 2021

Nysnø og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i leområder over tregrensen. Over denne ligger et lite dryss nysnø som kom på svak vind de siste dagene. Mest snø kom sørvest i regionen. I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det mye løs eller lett bunden snø.


Over 500 - 600 moh ligger det kantkorn som ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Disse ligger mange steder dypt i snødekket under hard snø.

Fra 200 moh og opp mot 400-600moh ble det dannet skarelag i mildværet 17. desember. Det er indiskasjoner på at det kan være kantkorn i forbindelse med disse skarelagene, men vi mangler fortsatt direkte observasjoner på dette.

Det er observert lommer med nedføyket overflaterim rundt skoggrensen noen steder i regionen.

På onsdagen ble det observert drønn i snøen rundt skoggrensa i sørvendt terreng i Tamokdalen.

Fjellvær

Torsdag 30 desember 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Opp i frisk bris mellom npordøst og sørøst utsatte steder.

Fredag 31 desember 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS