Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 25.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snøen gjør det krevende å gjøre trygge rutevalg. Fjernutløsning er mulig. Skred i fokksnøen kan også være lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Snødekket har en kompleks oppbygning med vedvarende svake lag som det kan være lett å løse ut skred på selvom fokksnøen i seg selv stabiliseres. Det er lettest å løse ut skred på vedvarende svake lag der fokksnøflakene er tynne og/eller myke. Vær obs på at skred kan fjernutløses.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i leområder over trengrensen. I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger snøen ubunden.

I de aller laveste områdene består det gamle snødekket av gjennfrossete smelteformer og tynn skare, mens det i et belte opp til skoggrensen fremdeles ligger en god del løs snø i overflaten. Over tregrensen er snøen mer preget av vind, og det er myke og hardere fokksnøflak i leomåder og avblåst på mer vindutsatte steder.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Stabilietstester viser at det er lett å løse ut skred på kantkorn over skare.

I lavere høyder under 500-600 moh er kantkornene ødelagt av forrige ukes mildvær.

Fjellvær, 24.12.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS