Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 23.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Det finnes stedvis mye løssnø i terrenget som sammen med kraftig vind og påfyll av nysnø vil gi ustabile flak med fokksnø i leområder. I snødekket finnes også vedvarende svake lag som med ekstra last fra vindtransportert snø vil bli ytterligere ustabilt. Fjernutløsning er mulig, enkelte naturlig utløste skred kan ventes og skredene kan bli store.

Det er stor usikkerhet i værvarselet og dermed også skredvarselet. Et polart lavtrykk langs kysten fører til økende vind og nedbør, men det er usikkert hvor nedbøren og vinden havner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø fra onsdag har lagt seg i snøoverflaten. I de aller laveste områdene består snødekket av gjennfrossete smelteformer og tynn skare, mens det i et belte opp til skoggrensen fremdeles ligger en god del løs snø i overflaten. Over tregrensen er snøen mer preget av vind, og det er myke og hardere fokksnøflak i leomåder og avblåst på mer vindutsatte steder.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november. I lavere høyder under 500-600 moh er kantkornene ødelagt av forrige ukes mildvær.

Tirsdag er det observert drønn i snøen i skoggrensen i nærheten av Øvergård.

Fjellvær, 22.12.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -22 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -20 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS