Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 22.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan føre til fjernutløsning av skred i høyden. Store skred kan forekomme. Snø og vind kan gi ferske nysnøflak i overflaten.

Skredfarevurdering

Det finnes stedvis mye løssnø i terrenget som sammen med nysnø og økende vindstyrke utover dagen vil danne ustabile nysnøflak i lesider.

Dypere i snødekket finnes vedvarende svake lag. Nylige faretegn som drønn tyder på at laget fortsatt er aktivt noen steder. Med ekstra last fra snø som flyttes av vinden kan laget bli ytterligere ustabilt. Fjernutløsning er mulig og skred kan bli store.

I lavere høyder hvor det gamle snødekket har vært gjennomfuktet og nå er i ferd med å fryse til er forholdene mer stabile.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke var det regn og sludd i lavlandet, men påfyll av tørr snø i høyden. Flere steder i regionen kom det mye snø. Mildværsgrensen lå rundt 200 – 600 moh., men siden søndag har det vært minusgrader og snødekket fryser til. Nedbøren til og med lørdag kom med kraftig vind fra nordvest. Over skoggrensen har dette gitt fokksnø av varierende hardhet og utsatte steder er avblåst. I skogen ligger det stedvis svært mye løssnø over.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november. I lavere høyder under 500-600 moh er kantkornene trolig ødelagt av forrige ukes mildvær.

Søndag ble det observert flere ferske skred ved Kvannfjellet i Malangen.

Tirsdag er det observert drønn i snøen i skoggrensen i nærheten av Øvergård.

Fjellvær, 21.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -24 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -22 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS