Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 19.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag kan føre til fjernutløsning av skred i høyden. Der det har kommet mye snø kan skred bli store.

Skredfarevurdering

Snø og vind i høyden har i løpet av lørdag/natt til søndag fraktet mye snø inn i leheng. Det er få observasjoner i regionen den siste uken, men det er grunn til å anta at den nye snøen har lagt seg over et gammelt, ustabilt snødekke med svake lag av kantkorn flere steder. Pålagring fra fersk snø gjør at disse lagene nå trolig er lett å løse ut. Skred kan bli store og fjernutløsning er mulig. Snøvær og vind har trolig også dannet ustabile fokksnøflak i overflaten. Utover søndagen vil været roe seg og det ventes at fokksnøen vil stabilisere seg fort, mens svake lag av kantkorn kan forbli ustabile.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavere høyder er snødekket vått eller fuktig som følge av plussgrader og mye regn. Lørdag formiddag har det kommet ca. 20 cm snø i høyden siste døgn, med vind fra vest. Dreiende vind fra lørdag til søndag kan flytte snø inn i ulike himmelretninger. Mildværsgrensen har de siste dagene ligget rundt 200 – 500 moh.

Det ligger trolig nedføyket kantkorn under harde fokksnøflak mange steder. Kantkornlaget ligger under fokksnøflak med varierende tykkelse. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november. Dypere i snødekket ligger det også et svakt lag av kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Under rundt 300-400 møh ventes de svake lagene være fuktet av regn og vil bli stabilisert når det fryser til igjen.

Det er ingen observasjoner fra regionen den siste uken.

Fjellvær, 18.12.2021

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til lørdag. Liten kuling fra vest. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 19.12.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til søndag. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nord om kvelden. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS