Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Skredproblemet vil fortsatt vær det nyutviklede kantkornlaget under snøen som kom forrige uke. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men en forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales fortsatt.
Flakskred som utløses på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet.

Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag som finnes dypt i snødekket i høyden, men det kan ikke utelukkes i nordvendt terreng med tynt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 06.05.2021

Siste dagers klarvær har fuktet snødekket opp til ca 400moh, og i sørvendte sider. Over dette er det fortsatt vinterlige forhold med fokksnø av varierende hardhet.

Det er observert et lag med begynnende kantkorn høyt i snødekket mellom det gamle smelteomvandla snødekket og nyere fokksnø. Skredaktivitet, samt drønn, tyder på at laget er aktivt og mulig å påvirke med bare liten tilleggsbelastning. Skred i dette laget kan også påvirke kantkorn dypt i snødekket som ble dannet tidligere i vinter.

De siste dagene er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i naboregionene Lyngen og Tromsø, og det er grunn til å tro at dette også finnes enkelte steder i indre Troms. Utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av disse, og de kan utgjøre et svært potent problem om det dannes flak over.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende og litt nedbør fra øst om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS