Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 02.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekke kan bli påvirket av enkelt skiløpere. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng ut på ettermiddag

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkel skiløpere og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn og ferske skred også i nabo regionen tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Skred i dette laget kan også utløse større skred i det gamle dype kantkornlaget, som ble dannet tidligere i vinter. På søndag ventes litt roligere vær etter flere dager med vekslende bygevær. Det har vært store lokale forskjeller i nedbørsmengden og mange steder vil oppleves som stabilt. Men stedvis har det kommet stor mengde nedbør i forbindelse med vind og særlig mot de høyeste toppene vil fokksnø trenge mer tid for å stabilisere seg. I bratte solutsatte fjellsider kan det gå enkelte våte løssnøskred ut på ettermiddagen hvis nysnø fra lørdag blir svekket av solinnstråling.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har vært snøbyger de siste dagene og det er store lokale forskjeller i hvor mye snø som har kommet og hvor hardt vinden har pakket nysnøen. Under skoggrensen ligger det noen steder 10cm nysnø opppå smelteomvandlet snødekke. Ved tregrensen og opp ligger det 25-30cm fra slutten av uken som er preget av vind. Mange steder ligger det som myk fokksnø, andre steder som hardt fokksnø, men det finnes også lommer med løs ubunden snø. Utsatte steder er avblåst med stedvis hard skare/is.

På fredag ble det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke over ca. 800 moh. Det er foreløpig stor grad av usikkerhet rundt utbredelsen. På enkelte steder kan det være mulig å påvirke med bare liten tilleggsbelastning. Skred i dette lag kan også påvirke kantkorn dypt i snødekket som ble dannet tidligere i vinter.

På lørdag ettermiddag var det et personutløst mellomstore skred på sørøst siden av Sjufjellet i Tamok.

Fjellvær, 01.05.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -17 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS