Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 23.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I de mest snøsamlende formasjonene er det mulig å løse ut ferske fokksnøflak. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Varsel oppdatert kl. 08:40. Det ligger svake lag av kantkorn og begerkrystaller dypt i snødekket. Nye observasjoner viser at det kan være lett å påvirke dype svake lag enn tidligere antatt. Gjenfrysingen har ikke gått så dypt, de overliggende flakene er fortsatt fuktige og det er mulig for en skiløpere å løse ut store skred. Noen centimeter nysnø vil samle seg til små fokksnøflak i de mest snøsamlende formasjonene. Skred vil sannsynligvis ikke bli store, men i eksponert terreng kan de fortsatt få store konsekvenser. Hvis sola får tak kan det gå enkelte små løssnøsked og rulleballer i lune, steinete formasjoner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet et lite påfyll med nysnø de siste døgnene, snøoverflaten er generelt vindpakket myk eller hard. Tidligere har det vært plussgrader og regn høyt til fjells. Opp til skoggrensen er snødekket blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger. Over skoggrensen er det gamle snødekket solpåvirket opp til ca. 1000 moh., mens det i skyggesider kan være vintersnø ned til ca. 500 moh.

Det finnes flere vedvarende svake lag i snødekket. Det finnes et eldre kantkornlag fra januar som ligger dypt i snødekket, men i tillegg finnes det også ett lenger opp i snødekket som ble dannet i månedsskiftet mars/april. Generelt skal det en del til for en skiløper å påvirke disse.

Fjellvær, 22.04.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Fjellvær, 23.04.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS