Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 16.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vedvarende svake kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Det har vært stor pålagring av snø i leheng den siste tiden, og den vindtransporterte snøen ligger mange steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn. På grunn av disse varende svake lagene som kan forplante seg langt, kan skred bli store. Vær obs på at det kan gå skred også i skogen, og at selv små skred kan få store konsekvenser i nærhet av trær og andre terrengfeller.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Bygevær siste dagene har lokalt gitt opp mye snø, men det er store lokale variasjoner i regionen. Mest snø virker ha kommet i nord. Vind fra nordvest har flyttet nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak. I skogen og i lune formasjoner er snøen mykere.

Snødekket er lagdelt med flere vedvarende svake lag. Mest utbredt er et godt utviklet kantkornlag over og under et tynt skarelag. Det er også observert kantkornlag under den ferskere fokksnøen. Kantkornlaget under skaren er velutviklet og har stor utbredelse.

Søndag rapportertes det om flere middels store skred i vestvendt terreng på Kopparskardtinden ved Atlevatnet. Lørdag ble det meldt om skredaktivitet rundt Setermoen, men størrelse og høydenivå er ukjent.

De siste dagene er det observert drønn fra snødekket flere steder i fjella omkring Setermoen.

Fjellvær, 15.02.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til stille/svak vind fra øst om ettermiddagen. -9 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 16.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS