Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 14.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Svakt snødekke og fersk pålagring leder til at fjernutløsing er mulig, hold avstand til bratte områder med fokksnø.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær gir økt pålagring i leområder. Snøen fra de siste ukene ligger mange plasser på vedvarende svake lag som kan være lette å påvirke. Dette fører til at fjernutløsing er mulig og skred kan bli store. Selv i skogen kan det gå skred siden det er dannet flak over svært svak snø på bakken. Områder der bygene treffer og der det har kommet mest snø de siste dagene er mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Bygevær siste dagene har lokalt gitt opp til 50cm snøfall, men det er store lokale variasjoner i regionen. Vind fra nordvest har flyttet nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak. I skogen og i lune formasjoner er snøen mykere. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under den ferske fokksnøen, under eldre fokksnøflak og i forbindelse med skarelag. Kantkornlaget under skaren er velutviklet og har stor utbredelse. Stabilitetstester viser evne til bruddforplantning. Det er større usikkerhet knyttet til utbredelsen av kantkornlaget under den ferske fokksnøen.

Tirsdag ble det rapportert om noen store naturlig utløste skred i øst og sørvendt himmelretning i Tamok.

Fredag og lørdag ble det observert drønn flere steder i fjella omkring Setermoen.

Fjellvær, 13.02.2021

4-7 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -13 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.02.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS