Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 12.02.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Stor snøskredfare. Store naturlige skred ventes. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Store nedbørsmengder i kombinasjon med sterk vind fra sørvest til nordvest vil gi stor pålagring i leområden. Store naturlige skred ventes. Det finnes flere vedvarende svake lag i snødekket som vil svekkes av pålagringen, fjernutløsing er sannsynlig. Områder der bygene treffer og der det har kommet mest snø de siste dagene er mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøbyger siste døgn har gitt påfyll av nysnø, men det er store lokale variasjoner i regionen. Vind fra nordvest har flyttet nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak. I skogen og i lune formasjoner er snøen ubunden. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under den ferske fokksnøen, under eldre fokksnøflak og i forbindelse med skarelag. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av kantkornlaget under den ferske fokksnøen. Kantkornlaget under skaren er derimot velutviklet og har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning.

Tirsdag er det rapportert om noen store naturlig utløst skred i øst og sørvendt himmelretning i Tamok.

I helgen ble det rapportert drønn og fersk vindtransportert snø flere steder i regionen.

Fjellvær, 11.02.2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -14 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.02.2021

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS