Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 11.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til bratte områder med fokksnø. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Bygeværet fortsetter og den ustabile situasjonen vedvarer pga svake lag i snødekket. Snødekket er komplekst, med flere svake lag og store lokale forskjeller. Det er lett for en skiløper å løse ut middels store skred i den ferske fokksnøen og naturlige utløst flakskred er mulig der det kommer mye nedbør utover kvelden og natten. Vær spesielt oppmerksom i områder der fokksnøen ligger på et svakt lag av kantkorn. Vedvarende svake lag dypere i snødekket kan påvirkes der flakene er tynne og/eller myke og i slik område kan skredene bli store. Områder der bygene treffer og der det har kommet mest snø de siste dagene er mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøbyger siste døgn har gitt et lite påfyll av nysnø, men det er store lokale variasjoner i regionen. Vind fra nordvest har flyttet nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak. I skogen og i lune formasjoner er snøen ubunden. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under den ferske fokksnøen, under eldre fokksnøflak og i forbindelse med skarelag. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av kantkornlaget under den ferske fokksnøen. Kantkornlaget under skaren er derimot velutviklet og har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning.

Tirsdag er det rapportert om noen store naturlig utløst skred i øst og sørvendt himmelretning i Tamok.

I helgen ble det rapportert drønn og fersk vindtransportert snø flere steder i regionen.

Fjellvær, 10.02.2021

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -17 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Fjellvær, 11.02.2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -14 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS