Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 09.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til bratte områder med fokksnø. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Snødekket er komplekst, med flere svake lag og store lokale forskjeller. Den ustabile situasjonen vedvarer. Det er lett for en skiløper å løse ut middels store skred i den ferske fokksnøen. Vær spesielt oppmerksom i områder der fokksnøen ligger på et svakt lag av kantkorn. Vedvarende svake lag dypere i snødekket kan påvirkes der flakene er tynne og/eller myke. Fjernutløsning er mulig, og i noen heng kan skredene bli store. Områder der bygene treffer, og der det har kommet mest snø de siste dagene, er mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten veksler mellom myk skare, hard fokksnø med sastrugi og myke fokksnøflak. Nysnø fra siste uken er stort sett å finne i leheng mot sør. I skogen og i lune formasjoner er snøen ubunden. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under den ferske fokksnøen, under eldre fokksnøflak og i forbindelse med skarelag. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av kantkornlaget under den ferske fokksnøen. Kantkornlaget under skaren er derimot velutviklet og har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning.

Torsdag ble det observert overflaterim sør i regionen. Søndag ble det rapportert om fersk vindtransportert snø i Balsfjord.

Fjellvær, 08.02.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Fjellvær, 09.02.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -17 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS