Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 09.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Mye vind og snø gjør at vi venter enkelte naturlig utløste skred. Der det samler seg mye snø eller skred løsner på svake lag kan skredene bli store.

Skredfarevurdering

Mer nysnø og kraftig vind gjør at det kan løsne skred av seg selv. Enkelte steder kan skredene bli store. Det gjelder særlig der i de leområdene der det har lagt seg mye fokksnø eller der vekten av fokksnøen får skred til løsne på vedvarende svake lag av kantkorn. Terrengformasjoner som ligger i le for vind fra sør og vest er mest utsatt.

I lavlandet vil den fuktige snøen fryse til når temperaturen synker utover kvelden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.02.2023

Mildvær de siste dagene har fuktet opp snøoverflaten opp til 900-1000 moh. På lavere høyder er en større del av snøen fuktet opp.

Over skoggrensa er snøoverflaten preget av vind, og veksler mellom hard og myk fokksnø. Omkring skoggrense ligger det stedvis tynn hinne av skare. På rygger og vindutsatte steder er det blåst ned på skare.
Under skoggrensa er det mye løs snø som er våt og fuktig.

Over ca 1000-1200 moh viser observasjoner at kantkorn- og begerkrystalllaget ved bakken fremdeles er intakt. Høyere i snødekket, over et gammel skarelag, har det også vært et lag med kantkorn. På 1000 moh viser observasjoner at dette er i ferd med å bli avrundet av mildværet.

Tirsdag er det meldt om at det ruller avgårde små småballer av kramsnø i bratte fjellsider, ellers ingen innmeldte skred.

Fjellvær, 08.02.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis liten storm.

Fjellvær, 09.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS