Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Hold god avstand til alt skredterreng. Snøskred kan løsne av seg selv og enkelte kan bli store. Skredfaren er størst når det regner.

Skredfarevurdering

Kraftig og varm vind med nedbør fra vestlig retning svekker stabiliteten i snødekket. Som en følge av dette kan enkelte store skred løsne av seg selv. Nedbøren vil først komme som regn og når det blir kaldere som snø. Skredfaren vil være størst når det regner.
Når det blir kaldere ut over dagen tar det noe tid før snødekket stabiliseres. Det anbefales konservativ ferdsel til tross for en frossen overflate.

I høyden vil som nevnt nedbøren gå over til snø utover dagen og i kombinasjon med kraftig vestavind vil det dannes ferske flak i østvendte leområder som vil være lett å løse ut.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøfordelingen i terrenget er nokså jevnt, men generelt tynnere snødekke enn normalt. I helga kom 10-30 cm løssnø og sørvestlig vind har fraktet snø til østvendte leområder mandag og tirsdag.

Det finnes vedvarende svakt lag med kantkorn ved bakken.
I tillegg har det den siste uken vært kaldt og klart i perioder som har ført til utvikling av kantkorn bl.a. under siste fokksnøflak, i overflaten og rundt skarelag.

Fortsatt blir det rapportert om enkelte drønn i kantkornlaget ved bakken, sist på søndag. Typisk der snødekket er tynnere.
Fredag ble det meldt om mye rim i overflaten.

Fjellvær, 24.01.2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra vest. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling

Fjellvær, 25.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense mot kvelden

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS