Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 19.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer gjennom døgnet. Delvis oppklarning natt til torsdag gir mulighet for lokal nattefrost over 1200-1400 moh i regionen. I nordvendte heng og rundt de høyeste toppene som ikke har vært utsatt for mye varme, vil det være lettere for en skiløper å løse ut skred, men det utelukker ikke muligheten til å løse ut skred i andre himmelretninger når snøen blir våt. Hold god avstand til alle skavler, de er større enn vanlig og kan lett knekke i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er stort sett smelteomdannet og homogent etter nedbør i forrige uke og påfølgende sterk sol og varme de siste dagene. Fokksnøflak fra forrige snøfall kan fortsatt påtreffes i sør og østvendte heng, men nå påvirket av varme. I nordhellinger høyt til fjells kan det finnes lagdelt vintersnø. Mange steder i fjellet er det fortsatt bra med snø for årstiden, men rygger og rabber har mange steder smelta fram. Sammenhengende skiføre over 600 moh de fleste steder, minst snø i sørvendt terreng.

Mandag rapporteres det om flere naturlige str 2 skred rundt Balestrand.

Fjellvær, 18.05.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørøst. -5 °C til 11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Forbigående frisk bris midt på dagen.

Fjellvær, 19.05.2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1800 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. 0 °C til 8 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS