Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med fokksnø/nysnø. Våte skred kan kan utløses i solvendte hellinger. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

I bratte solhellinger vil snødekket være fuktig og myk på dagtid, og mulig å løse ut skred. Enkelte steder kan også skred løsne naturlig. Soloppvarming dagtid med påfølgende nattefrost stabiliserer snødekket de fleste steder. Høyt til fjells kan det være mulig å finne lommer med tørrere snø som er vindpåvirket. Her kan det være mulig for en skiløper å løse ut små flakskred. Vær oppmerksom på glidesprekker og skavlbrudd,

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I solvendt terreng består snødekket i hovedsak av smelteomvandlet snø. I nordvendte sider høyt til fjells kan det finnes tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige fjellsider og betydelig høyere i fjellsider mot sør. Oppe i fjellet er det fortsatt mye snø.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn som ble dannet første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette i noen himmelretninger. Det anses derfor ikke som et skredproblem per nå. Overflatekant er tidligere observert i skyggesider høyt til fjells, men har nå trolig svært liten utbredelse.

Fredag gikk mildværet til topps. Natt til lørdag var det nattefrost i fjellet.

Fjellvær, 07.05.2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til lørdag. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lavere snøfallgrense utover dagen.

Fjellvær, 08.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS