Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 05.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med fokksnø/nysnø der sola tar. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Det kan komme litt snø i fjellet natt til torsdag. Dersom solen titter fram og tar tak i den siste fokksnøen/nysnøen er fare for enkelte små naturlig utløste eller skiløperutløste våte skred i bratte heng. Utover dagen stiger temperaturen, og snøen blir kram/bløt i alle himmelretninger under nullgrensa.

I enkelte heng i høyden kan det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn fra påsken, men det har trolig liten utbredelse og vanskelig å påvirke. Dersom overflatekantkorn har føyket ned vil det være lett å løse ut små skred i terreng skjermet for sol høyt til fjells.
Det er en mulighet for at enkelte glideskred kan løsne av seg selv.
Glideskredene kan bli store og de kan løsne hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.05.2022

I terreng som vender mot sola består snødekket i hovedsak av smelteomvandlet snø. I nordvendte sider kan det finnes tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør. Oppe i fjellet er det fortstat mye snø.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn som ble dannet første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette i noen himmelretninger. Det anses derfor ikke som et skredproblem per nå. Overflatekant er observert i skyggesider høyt til fjells.

Det ble observert flere glideskred i Jostedalen for noen dager siden.

Mandag kom det litt nysnø i fjellet. Litt vind har fordelt den flakvis utover, med litt større og tykkere flak i østvendte hellinger.

Fjellvær, 04.05.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.05.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS