Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 29.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte heng ved sol og myk snø. Det kan finnes kantkornet snø i snødekket høyt til fjells i skyggen. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Den kaldere værtypen fører til en stabil og gunstig skredsituasjon. Skredfaren er i første rekke knyttet til bratte heng der sola evnetuelt tar tak. Der kan skikjørere løse ut våte løssnøskred. Mest utsatte områder er snøfelt i nærheten av bart fjell.
I enkelte nordvendte heng høyt til fjells kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning.
Glideskred er uforutsigbare og kan fortsatt forekomme. Unngå ferdsel under synlige glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Torsdag 28 april 2022

I terreng som vender mot sola består snødekket i hovedsak av smelteomvandlet snø. I nordvendte sider kan det finnes tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under snøen som ble dannet første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette i noen himmelretninger. Det er fremdeles knyttet litt usikkerhet til hvor aktuelt dette laget er som skredproblem.

Fjellvær, torsdag 28 april 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 29 april 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -13 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS